Motorcykel motor – tvåtakt eller fyrtakt?

Motorcykel motor - hur ser man skillnad?

Ibland får jag för mig lite konstiga saker och då är det skönt att ha internet tillgängligt. Igår låg jag i soffan och började fundera om man med blotta ögat kan se om en motorcykel motor var tvåtakt eller fyrtakt. Jag skickade iväg ett meddelande till min lillebror som alltid gillar en bra utmaning. Han var bombsäker på att han skulle kunna se skillnaden, men jag var lite osäker. Vad ska man egentligen titta efter när man kikar på en motorcykel motor och vill veta mer? En snabb sökning gjorde jobbet. Det visade sig att man bland annat kan kika på förgasaren. I en fyrtaktsmotor är förgasaren oftast ansluten till topplocket. I en tvåtaktsmotor är förgasaren dock oftast ansluten till cylindern. När det kommer till bensin kan det också vara svårt om man är osäker på om motorn är två- eller fyrtakt. För att vara på det säkra sidan kan man blanda i tvåtaktsolja i bensinen. En fyrtaktare klarar av det men om tvåtaktaren inte får i sig sin smörjning kommer det att bli problem. Bra att veta i framtiden!

(Visited 252 times, 1 visits today)